7 Eylül 2008 Pazar

Dövmenin Tarihi Tattoo History

Dövmenin Tarihi

Fransa’da Dövmecilik


18nci yüzyılda güney pasifikten dönen fransız denizcileri dövmeler yaptırmışlardı. 1861’de fransız deniz cerrahı Maurice Berchon dövmeyle ilgili medikal komplikasyonlar konusunda bir çalışma yayımlamıştır. Sonrasında deniz kuvvetlerinde ve orduda rütbeliler arasında dövme yapılması yasaklanmıştır.



Solomon Adaları


Solomon adaları pasifikte yer alan iki ada grubudur ve ilk olarak İspanyol Alvaro de Mendan tarafından güneyde Ophir’e yaptığı yolculuk sırasında keşfedilmiştir. İncil’e göre Ophir, Kral Solomon’un hazinesinin bulunduğu ülkeydi. Bu sadece bir efsane olmasına rağmen kaşif, adalar grubuna Kral Solomon adını vermiştir.

Solomon Adaları, pasifik Melanezyasına, Avustralya’nın kuzey doğusundaki ada satırı, aittir ve buradaki Lapita kültürüne mensup insanlar İsa’dan önce 1.500 yılında Polonezya’ya göç etmişlerdir. Lapita kültürü geometrik desenlerle bezenmiş ince çömlek işçiliğiyle bilinmekteydi ki bu desenler Polonezyalıların çizgi ve noktalardan oluşan şekillerine benziyordu. Bu yüzden dövmeciliğin Solomon Adalarında da bilindiği varsayılmaktadır.



Rusya’da Mumyalar


1950’lerin ortalarında Rusya’da üzerinde dövmeler olan mumyalar bulunmuştur ki bu da dövme sanatının Rusya’da ne kadar gelişmiş olduğunu göstermektedir. Ukuk Platosunda, Rusya’nın kuzeyinde, bulunan 2.400 yaşındaki mumyanın kollarının ve omuzlarının kuş, geyik ve diğer efsanevi hayvanlar ile süslenmiş olduğu görülmüştür. Kendisi şu an için bilinen en yaşlı dövmeli kadındır. Dövmeler, kemikten yapılmış bir iğne yardımıyla kirin deri altına delinerek işlenmesi yoluyla yapılmıştır. Mumyalanmış kadın büyük ihtimalle bir savaşçıydı ya da kabile hikayeleri anlatan bir kişiydi ve Pazyryker adlı kabilede büyük ihtimalle önemli bir yere sahipti. En büyük dövmeler kabile şefi ile ilgili olanlardı. Fable yaratıklar ve hayvanlar ile kabile şefinin klan içerisindeki yeri gösterilmişti.

Bunun dışında Rusya’daki geleneksel eski ritüeller ve kültür ile ilgili olarak, 20nci yüzyılın sonuna doğru kültürü korumak yerine yok eden komünist rejim nedeniyle fazla bir bilgi ulaşmamıştır. Aynı zamanda kişisellik olgusunu ve buna bağlı olarak artistik yaratıcılığı törpülemek isteyen merkez partinin çabaları vücudun boyanması biçiminde ortaya çıkan sanata bile izin vermemiştir. Dövme genellikle orduda suç işlemiş olan ve bir daha geri dönmemek üzere Sibirya’nın en buzlu kısımlarına gönderilen kişilere yapılmaktaydı.

www.diagontattoo.com
Tel: 0216 355 00 11
MSN: diagontattoo@hotmail.com

Hiç yorum yok: