7 Eylül 2008 Pazar

Dövme Fiyatlandırması Nasıl Yapılır?

Öncelikle söylemek gerekir ki dövme el becerisine ve bir takım sanatsal yeteneklere dayalı bir iştir. Bu nedenle de dövmenin fiyatlandırması dövmeyi yapan kişiye göre değişir. Bazı dövme sanatçıları santimetrekare başına fiyat verirken bazıları da dövmenin genel büyüklüğü ve detayına göre kendi fiyatını belirler. Bu konu tamamen dövmecinin insiyatifindedir.

İnsanların stüdyoları kapı kapı dolaşarak mağazadan birşey alır gibi ellerindeki dövme desenini gösterip fiyat almaları çok anlamlı değildir. Bir dövme sanatçısı santimetrekare hesabı da yapsa ,büyüklüğüne göre de fiyat verse sonuç olarak kendi sanatına biçtiği değeri dövmeye yansıtır, çok normal bir tutumdur. Dövmeciler arasındaki fiyatlarda da çok fazla bir uçurum yoktur. Fiyatları çarşı pazar gezerken ki gibi kıyaslamak anlamsızdır. Bu davranış Picasso ile Dali'nin tablolarını kıyaslamak gibi bir durumdur.

Bu nedenle insanların bir desen belirleyip o desenin fiyatını tüm dövmecileri gezerek sormak yerine öncelikle "ben dövme mi hangi dövme sanatçısına yaptırmalıyım?" arayışı içine girmeleri ve stüdyoları sadece bu amaçla tek tek dolaşmaları, dövme sanatçılarının yaptıkları işleri incelemeleri ve bu doğrultuda karar vermeleri mantıklıdır.

Dövmenin kalitesi fiyatından çok daha fazla önem taşımaktadır. Vücudunuzda ömür boyu taşıyacağınız bir dövmeyi fiyatına göre değerlendirip yaptırdığınızda çoğu zaman size daha pahalıya malolmaktadır. Sildirme işlemleri yara izi bırakır yada o dövmeyi kapamak için yapılan başka daha büyük bir dövmenin maliyeti olduça yüksek olacaktır.

Hiç yorum yok: